Wat is GFT precies?

Dit afval bestaat uit Groente-, Fruit- en Tuinafval. Etensresten horen hier ook bij. GFT levert u aan in de minicontainer of verzamelcontainer voor GFT. Door GFT te scheiden kunnen we er compost, biogas én groene stroom van maken.

Waarom GFT scheiden?

Door GFT te scheiden maken we nieuwe grondstoffen. GFT scheiden we dus niet voor niets. Met GFT in Lansingerland gebeurt het volgende:

 • GFT uit Lansingerland wordt vergist en/of gecomposteerd in Hoek van Holland.
 • Van ons GFT maakt de verwerker verschillende soorten compost en tuinaarde.
 • Tuinbouwbedrijven, hoveniers, maar waarschijnlijk ook u gebruiken deze compost en tuinaarde. Bijvoorbeeld in de tuin of bij het verpotten van kamerplanten.

Wat hoort er bij GFT?

 

Wel

Losse thee, theezakjes, koffiefilters en koffiepads

Brood, taart, koek

Doppen van noten en pinda’s

Eierschalen, schelpen van mosselen en oesters

Pasta en Rijst

Bloemen, planten en (klein) tuinafval

Gekookte, gebakken en rauwe etensresten

Schillen van aardappels

Schillen en resten van groente en fruit

Vleesbotjes en visgraten

Niet

Verpakkingen en wegwerpproducten

Luiers en incontinentiemateriaal

Kattenbakvulling, vogelkooizand, dode dieren

Potten, stenen, balken, timmerhout, metaal

Kauwgom

Koffiecups, ook composteerbare

Tabak, peuken, as

Meer info of ander afval? Bekijk afvalscheidingswijzer.nl

Tips voor GFT

Tips voor in de keuken

 1. Haal een GFT-bakje op bij het Afvalbrengstation of in het Gemeentehuis.
 2. Gebruik een biologisch afbreekbaar zakje. Zakjes zijn te koop bij regulieren winkels en supermarkten als Action, de Zeeman en de Jumbo.
 3. Zet het GFT-bakje op een plek uit de zon.
 1. Gebruik biologisch afbreekbare zakken of kranten voor op de bodem.
 2. Zet de minicontainer op een koele plek uit de zon.
 3. Stop een stokje of houten late tussen de deksel voor ventilatie. Dit voorkomt ook dat de deksel in de winter bevriest.
 4. Plaats, met name in de zomermaanden, de container altijd in de buitenlucht en bij voorkeur in de schaduw om stank en ongedierte tot een minimum te beperken en laat de deksel op een kier staan.
 5. Maak de container regelmatig schoon met water (en zeep). Gebruik geen chloor aangezien dit schadelijk is voor het milieu.

Door GFT te scheiden voorkomt u stankoverlast en ongedierte bij het restafval. Zo kunt u het restafval langer opsparen en helpt u mee nieuwe grondstoffen van GFT te maken.

Meer tips? Bekijk de tips van milieucentraal.

Simpel GFT scheiden? Haal een sticker op!

Met deze sticker weet u precies wat er wel en niet bij het GFT hoort. Plak de sticker op uw minicontainer of op uw GFT-bakje. Bij het weggooien van afval ziet u gelijk of uw afval bij het GFT hoort of niet.

Haal uw sticker op bij het Afvalbrengstation of het Gemeentehuis. U kan kiezen uit een sticker voor op de minicontainer of een sticker voor op het GFT-bakje. Bij veelgestelde vragen staat waar de stickers te verkrijgen zijn.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een GFT-bakje aanvragen?

Op het Afvalbrengstation en in het gemeentehuis kunt u tijdens openingstijden gratis een GFT-bakje ophalen. Hierbij ontvangt u ook een rol met biologisch afbreekbare zakjes. Het mandje is gemaakt van ingezameld PMD. Het formaat is: 22x24x30 cm.

Zijn zakjes voor het GFT-bakje gratis?

Biologisch afbreekbare zakjes zijn te koop via online winkels als Bol.com. Ook kunt u biologisch afbreekbare zakjes aanschaffen bij reguliere winkels en supermarkten als Action, de Zeeman en de Jumbo.

Welke zakken passen in verzamelcontainers?

De opening van de verzamelcontainer kan een inhoud hebben van maximaal 20 liter. Wij raden aan gebruik te maken van biologisch afbreekbare zakjes van 5 liter. De ervaring leert dat u daar meerdere dagen gebruik van kan maken zonder dat het zakje gaat lekken. Als u kiest voor een grotere zak, is de kans groter dat dit wel zo is.

Hoe weet ik of mijn afval bij het GFT mag?

Via de Afvalscheidingswijzer ontdekt u eenvoudig welk afval waar thuishoort. Twijfelt u over een product? Neem dan een kijkje bij  de Afvalscheidingswijzer.

Waar kan ik meer informatie krijgen over afval scheiden?

Via MijnAfvalwijzer vindt u meer informatie over afval scheiden.

Hoe wordt GFT in Lansingerland verwerkt?

Met GFT in Lansingerland gebeurt het volgende:

 • GFT uit Lansingerland wordt vergist en/of gecomposteerd in Hoek van Holland.
 • Van ons GFT maakt de verwerker verschillende soorten compost en tuinaarde.
 • Tuinbouwbedrijven, hoveniers, maar waarschijnlijk ook u gebruiken deze compost en tuinaarde. Bijvoorbeeld in de tuin of bij het verpotten van kamerplanten.

Hoe ga ik stankoverlast in mijn minicontainer tegen?

 • Plaats, met name in de zomermaanden, de container altijd in de buitenlucht en bij voorkeur in de schaduw om stank en ongedierte tot een minimum te beperken en laat de deksel op een kier staan.
 • Maak de container regelmatig schoon met water (en zeep). Gebruik geen chloor aangezien dit schadelijk is voor het milieu.
 • Leg krantenpapier of zaagsel onder in de container of gebruik speciale composteerbare GFT-zakken om los afval en stank van afval te verminderen. GFT-zakken zijn verkrijgbaar bij de Zeeman en Action.

Hoe vaak wordt GFT ingezameld?

De minicontainer wordt een keer per twee weken ingezameld. De verzamelcontainer wordt wekelijks ingezameld.

Nog beter: Afval voorkomen!

Iedere dag produceren we per persoon gemiddeld 1,5 kilo afval. En ook al recyclen we daar een groot deel van, het blijft voor het milieu beter om de berg afval verder te verkleinen. Door afval te voorkomen besparen we grondstoffen en energie. Dat kan vaak heel simpel. Bijvoorbeeld door voedselverspilling tegen te gaan.

Wilt u tips tegen voedselverspilling? Bekijk dan de vijf tips van Milieudefensie.