Wat is OPK precies?

OPK staat voor oud papier en karton. Hierbij horen alle soorten papier en karton, zoals kranten, tijdschriften, boeken, dozen, verpakkingsmateriaal en cadeaupapier. OPK levert u aan in de minicontainer of verzamelcontainer voor OPK. OPK leent zich er uitstekend voor om hergebruikt te worden. Het is belangrijk om OPK schoon en droog aan te bieden, zodat we het goed kunnen hergebruiken.

Waarom OPK scheiden?

Het is  belangrijk om oud papier en karton goed te scheiden. Van het ingezamelde papier en karton wordt nieuw papier en karton gemaakt. In de papierfabriek wordt het oude papier en karton met water vermengt, waardoor er een soort ‘pap’ ontstaat. Uit deze pap worden vervolgens verontreinigingen gezeefd, zoals nietjes, plakband en plastic envelopvensters. De pap kan daarna gebruikt worden voor het maken van nieuw papier en karton. Zo kan karton en papier uiteindelijk wel zeven keer worden hergebruikt.

Wat hoort er bij OPK?

Wel

Schone pizzadozen

Kranten en folders

Vensterenveloppen

Kartonnen dozen

Eierdozen

Cadeaupapier

Meer info of ander afval? Bekijk afvalscheidingswijzer.nl

Niet

Gebruikte (koffie)bekers. Dit mag bij het restafval

Gebruikt keukenpapier. Dit mag bij het restafval

Pizzadozen met etensresten. Dit mag bij het restafval

Broodzakken met plastic. Dit mag bij het restafval

Drankenkartons. Dit mag bij het PMD

Bubbeltjesenveloppen. Dit mag bij het restafval

Hoe en waar gooi je OPK weg?

Woon je in laagbouw? Dan verzamel je oud papier en karton in de minicontainer. Deze is te herkennen aan de blauwe deksel. Eens in de vier weken kun je de minicontainer aanbieden op de juiste aanbiedplaats. Op Mijn Afvalwijzer kun je zien wanneer je OPK kunt aanbieden. Woon je in hoogbouw? Dan kun je je oud papier en karton weggooien in de verzamelcontainers bij jou in de wijk.

Maak jouw oud papier en karton zo klein mogelijk

Zo zorgen we ervoor dat er zoveel mogelijk papier en karton in de verzamelcontainers en kliko’s past.

Tips papier en karton weggooien

  1. Oud papier dat je gescheiden inlevert moet schoon en droog zijn. Gebruikte tissues horen bijvoorbeeld niet in de papierbak, schone taart- en pizzadozen wél.
  2. Een enkel nietje, paperclip of kunststofvenster (van enveloppen) mag gewoon bij het oud papier. Bij het recyclen worden ze verwijderd. Verwijder wel plasticfolie dat om tijdschriften of reclamefolders zit, kunststofbinders en omslagen.
  3. Drinkpakken horen niet bij het oud papier, omdat er een plastic en/of aluminium laagje in zit.
  4. Dubbel geplastificeerd papier kan niet gerecycled worden en hoort dus bij het restafval. Dubbel geplastificeerd papier scheurt niet goed. De meeste glossy magazines van dik glanzend papier mogen gewoon bij het oud papier. Soms is alleen de cover dubbel geplastificeerd. Die hoort dan bij het restafval.
  5. Boeken kunnen ook bij het oud papier, maar je kunt ze ook naar de kringloopwinkel brengen of in een minibibliotheek in de buurt achterlaten.

Bron: Milieu Centraal

Veelgestelde vragen

Mag ik OPK nog los aanbieden?

Het is niet meer toegestaan om OPK in een doos (of gebundeld) aan te bieden. Inwoners hebben een minicontainer voor OPK gekregen. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de verzamelcontainer voor OPK bij je in de buurt. De locaties vind je via MijnAfvalwijzer.

Hoe vaak wordt het OPK opgehaald?

OPK wordt 1 keer per maand opgehaald. Heb je een minicontainer aan huis? Via MijnAfvalwijzer kun je zien wat jouw ophaaldag is.

Waarom mag alleen schoon en droog karton en papier bij het OPK?

Papier en karton moet je droog inleveren bij het OPK, omdat nat papier en karton kan gaan schimmelen. Door de schimmel kan het papier en karton niet goed meer verwerkt worden.

Mag vies papier of karton bij het OPK?

Nee, vies papier of karton mag niet bij het OPK. Dit hoort bij het restafval, omdat het niet goed gerecycled kan worden. Het vet in de papiervezels maakt de vezels onbruikbaar voor recycling. Gooi dus alleen schoon papier en karton bij het OPK. Papier en karton is schoon wanneer het grotendeels vrij is van productresten, vloeistoffen en andere materialen dan papier.

Wat gebeurt er met het ingezamelde papier?

Papier is geen afval, maar een belangrijke grondstof voor het opnieuw maken van papier en karton. Papier kan ongeveer zeven keer worden hergebruikt. Om papier opnieuw te kunnen gebruiken is het belangrijk dat het schoon en droog is. Op verwerkingslocaties wordt het ingezamelde materiaal zowel handmatig als door middel van zeef- en luchtstroomtechnieken gescheiden. Het papier wordt verkleind, gebaald en ingezet in de papier verwerkende industrie voor de productie van dozen, kranten en tissueproducten.

Nog beter: Afval voorkomen!

Iedere dag produceren we per persoon gemiddeld 1,5 kilo afval. En ook al recyclen we daar een groot deel van, het blijft voor het milieu beter om de berg afval verder te verkleinen. Door afval te voorkomen, besparen we grondstoffen en energie. Dat kan vaak heel simpel.